Lezingen

Regelmatig verzorg ik (op uitnodiging / of door eigen organisatie) lezingen of workshops. Dit kunnen over uiteenlopende onderwerpen zijn. Maar alle onderwerpen zijn gerelateerd aan mijn bezigheden als Uitvaartverzorger of Human Artist (Lifecoach/Dichter). Ik hou ervan om op een inhoudelijke maar prikkelde manier een onderwerp voor het voetlicht te brengen. Daarbij schuw ik de grensen niet, behoudens als het de waardigheid van het onderwerp ondermijnd.

Voor wie?

Zo heb ik lezingen gehouden voor (aspirant) verpleegkundigen op de Hogeschool in Rotterdam. Maar ook b.v. voor verloskundigen en kraamverzorgenden, andere disciplines in de gezondheidszorg, patiëntenvereniging, ouderen organisaties en kerkelijke/levensbeschouwelijke organisaties. Op deze wijze kan ik informatie overgedragen aan geïnteresseerden, moeilijke onderwerpen rond leven en dood op een aanvaardbare manier dichterbij brengen en vooral ook leren van de ontmoetingen met mensen.

Ik besef dat mijn werkzaamheden rond leven en dood niet alledaags zijn. Juist al deze jarenlange ervaringen hebben mij niet alleen als professional, maar ook als mens enorm gevormd. Dit doet iets met je. Juist daardoor ben ik in staat om een terrein te betreden die voor vele ongemakkelijk en ontoegankelijk is. Het houden van lezingen geeft mij de gelegenheid om op een boeiende manier complexe onderwerpen dichterbij te brengen.

Een laagdrempelige workshop verzorgd ik bevoorbeeld rond het thema poëzie waarbij de nadruk ligt op ontmoeten en delen van gedachten. Bezig zijn met poëzie kan datgene vertalen wat je anders maar moeilijk onder woorden kan brengen.

U kunt mij uitnodigen om een lezing of workschop te houden. Stuur dan een email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Wat ik vroeger niet voor mogelijk hield is voor mij nu bijna dagelijkse werkelijkheid. Spreken in het openbaar. Ik voel mij thuis op het podium en achter de lessenaar. In mijn werk als uitvaartverzorger treed ik vaak op als spreker. Ik ben dan de tolk van emoties, gedachten en herinneringen op dat moment. Een waardevolle taak. Maar ook op andere momenten, zoals bij lezingen ervaar ik het spreken, om opgedane (levens)ervaringen en kennis te delen, als een prachtige uitdaging.

Tijdens mijn MBO opleiding tot verpleegkundige werd gewezen op het (toen net in opkomst zijnde) neurolinguïstisch programmeren. Dit is de vaardigheid om adequaat doch simpel kennis over te dragen zodat de ander daar iets mee kan doen. Tijdens mijn HBO studie is dit verder ontwikkeld en getraind tijdens de drama-lessen. De interresse voor alles wat met "het podium" te maken heeft bracht mij zelfs op een toneelschool. Kortom, spreken doe ik met veel plezier.