Spreker tijdens uitvaarten

Bij veel uitvaarten die ik verzorg, is de afscheidssamenkomst opgebouwd uit toespraakjes, persoonlijke herinneringen die voorgedragen worden door familie/vrienden en natuurlijk de (live)muziek. Als uitvaartleider zorg je er voor dat er dan een goede opbouw ontstaat en er ook een goede regie is.

Maar persoonlijke bijdragen zijn er niet altijd. Dit kan allerlei redenen hebben. Ook is er niet altijd een verbinding (meer) met een geloofsgemeenschap die de afscheidsplechtigheid mede vorm geeft.

De afgelopen jaren heb ik mij daarom ontwikkeld om als spreker op te treden in uitvaartsituaties. Dit gaat van algemene toespraak waarbij herinneringen een plaats krijgen tot het verzorgen van een levensbeschouwelijke bijdrage, die overigens niet respresentatief is vanuit de bestaande traditionele kerken. Alletwee de type diensten worden waar mogelijk voorzien van eenvoudige maar op maat gesneden rituelen die vorm en uiting geven aan het afscheid.

Het is een uniek onderdeel geworden van mijn werk en onze dienstenverlening. Zie verder de bedrijfswebsite, kopje Ritueelbegeleiding.