Gedichtenbundel 'Lichaamtaal'

Deze bundel, verschenen op 24 september 2020, heeft als hoofdonderwerp de menselijke anatomie, een onderwerp dat ik blijvend interessant vindt. Deze interesse werd al vroeg gewekt tijdens de eerste biologielessen op school en verder tijdens de EHBO-cursussen en later tijdens mijn studie tot hbo-verpleegkundige.

Tijdens mijn studie en ook daarna werkte ik in een mortuarium. In die periode heb ik op een andere wijze kunnen kennismaken met de anatomie tijdens het assisteren bij obducties. Daarbij wordt een overleden lichaam onderzocht op afwijkingen en aandoeningen. Al op vrij jonge leeftijd zag ik hoe wij er aan de binnenkant uitzien. Ik voelde de organen, de weefsels en de botstructuren. Dit was voor mij een heel bijzondere tijd, waarin ik veel heb gezien en geleerd.

In mijn huidige functie als uitvaartbegeleider ben ik vanuit een andere positie bezig met lichamen van overledenen. Nu met vooral het zicht op de emotionele anatomie van mensen. De functionele en de emotionele anatomie komen in Lichaamstaal bij elkaar.

In ieder gedicht staat de functie van een bepaald orgaan of weefsel centraal. Soms blijf ik dicht bij de functie, vaker gaat het vooral om een symbolische vertaling. Kenmerkend daarbij is dat de verbinding wordt gemaakt met onze emoties, eigenwaarde en eigenheid. Situaties uit het leven zijn subtiel in een aantal gedichten verwerkt. U zou deze zomaar kunnen herkennen.

En dan nog even de poëzie op zichzelf. Zoals altijd het geval is, weet ik tijdens het schrijven niet hoe het gedicht wordt. In die zin ben ik de maker en de toeschouwer tegelijkertijd. Ik bedien me veelal van de gelaagdheid en niet zozeer van moeilijke en ingewikkelde beeldspraak. In deze gelaagdheid houdt zich de strekking schuil die ik het gedicht heb willen meegeven. In het kader van het onderwerp van deze bundel zou ik zeggen: zet u aan tot ontleden. Of, anders gezegd: proef de nieren van deze poëziebundel. 

ISBN: 9789464180848 NUR: 306
Blz: 150, paperback
Uitgever: Brave New Books
 

Bestel hier Lichaamstaal