Lezingen

Regelmatig verzorg ik lezingen of workshops, op uitnodiging of op eigen initiatief. Dit kan over uiteenlopende onderwerpen gaan, maar alle onderwerpen zijn gerelateerd aan mijn bezigheden als uitvaartverzorger, dichter of lifecoach. Ik hou ervan om op een prikkelde manier een onderwerp voor het voetlicht te brengen. 

Voor wie?

In de loop van de jaren heb ik lezingen gehouden voor aspirant-verpleegkundigen op de Hogeschool in Rotterdam. Maar ook voor verloskundigen en kraamverzorgenden, andere disciplines in de gezondheidszorg, patiëntenvereniging, ouderen organisaties en kerkelijke en andere levensbeschouwelijke organisaties. Op deze manier kan ik informatie overdragen aan geïnteresseerden, moeilijke onderwerpen rond leven en dood op een laagdrempelige manier dichterbij brengen en tegelijk ook leren van de ontmoetingen met mensen.

Ik besef dat mijn werkzaamheden rond leven en dood niet alledaags zijn. Juist die ervaringen hebben mij niet alleen als professional, maar ook als mens gevormd: dit werk doet iets met je. Daardoor ben ik in staat een terrein te betreden dat voor velen ongemakkelijk en ontoegankelijk is. Het houden van lezingen geeft mij de gelegenheid om op een boeiende manier complexe onderwerpen dichter bij mijn luisteraars te brengen.

Een laagdrempelige workshop verzorg ik bijvoorbeeld rond het thema poëzie, waarbij de nadruk ligt op ontmoeten en delen van gedachten. Bezig zijn met poëzie kan mensen helpen datgene te vertalen wat zij anders maar moeilijk onder woorden kunnen brengen.

U kunt mij uitnodigen voor een lezing of een workschop. Stuur dan daarvoor een e-mail naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Wat ik vroeger niet voor mogelijk hield, is voor mij nu bijna dagelijkse werkelijkheid: spreken in het openbaar. Ik voel me thuis op het podium en achter de lessenaar. In mijn werk als uitvaartverzorger treed ik vaak op als spreker. Ik ben op dat moment de tolk van emoties, gedachten en herinneringen. Een waardevolle taak. Maar ook op andere momenten, zoals bij lezingen, ervaar ik het spreken, om opgedane ervaringen en kennis te delen, als een prachtige uitdaging.

Tijdens mijn MBO-opleiding tot verpleegkundige heb ik kennis gemaakt met neurolinguïstisch programmeren - dat was toen net in opkomst. Dit is de vaardigheid om adequaat kennis over te dragen zodat de ander daar iets mee kan doen. Tijdens mijn HBO-studie heb ik dit verder ontwikkeld en getraind tijdens de dramalessen. De interesse voor alles wat met 'het podium' te maken heeft, bracht me zelfs op een toneelschool. Kortom, spreken doe ik met veel plezier.