Voor persoonlijk contact:

06 21 28 36 87

lied: wie de liefde kan verdragen

Lied: Wie de liefde kan verdragen
Op de wijs van
Hoor de ang'len zingen d'eer

Download: liedtekst / partituur

Laat ons mensen dan ook kiezen
voor een leven zonder haat
Wie de liefde kan verdragen
voelen dat zijn ziel bestaat
Spreidt uw armen naar de ander
om te leven nu en later
Dat wij samen zij aan zij
dragen al het vele leed
Dan zijn wij gelukkig weer
als de eng’len keer op keer

tweede werkelijkheid

Tijdens het schrijven van poëzie stap ik als het ware in een andere werkelijkheid dan de echte. Het enige wat ik meeneem van de echte werkelijkheid zijn mijn ervaringen, belevenissen en emoties. Het is er aangenaam toeven,  waarbij ik aan mijn eigen wereld bouw. Dit alles vindt zijn weerslag in de gedichten. Hoewel het schrijven van poëzie toch de nodige energie vergt, is het voor mij een bron van ontspanning, naast mijn intensieve beroep.

Op dit punt besef ik altijd hoe belangrijk het is om op z'n tijd naar een 'andere werkelijkheid' te kunnen gaan. Even ronddolen in jezelf zonder dat er iets moet, goed of verkeerd is. In deze zin speelt de kunst een zeer belangrijke rol. Welke kunst dan ook. Kunst is het voertuig om even een zijpad in te kunnen gaan.  

gelegenheidspoëzie

Ik heb ontdekt het leuk te vinden om voor of bij bepaalde gelegenheden poëzie te schrijven. Het feit dat het onderwerp in deze gevallen vaststaat, dwingt me tot iets specifieks. Dit levert vaak een verrassende uitkomst op. Vaak blijft zo'n gedicht een persoonlijke herinnering aan de gelegenheid. Het wordt altijd erg gewaardeerd, wat mij weer plezier en voldoening geeft.

Heel waardevol is om een persoonlijk gedicht te schrijven n.a.v.  een ontmoeting of iemands levensverhaal. Een voorbeeld hiervan is het schrijven van een persoonlijk gedicht voor mijn vriend John Verwijs

Regelmatig komt het voor dat ik een gedicht schrijf voor mijn werk als uitvaartbegeleider. Je zou dit ook gelegenheidspoëzie kunnen noemen. Het is bijzonder om gevoelens en emoties voor een familie te mogen verwoorden in een gedicht. Het blijft dan vaak ook voor een familie een geschreven monumentje. 

poëzie en kunst

Behalve door een specifieke gelegenheid laat ik me ook vaak leiden door een kunstwerk. Dit kan een schilderij zijn, een abstract kunstobject of een muziekstuk. Uiteraard heeft  de kunstvorm mij dan al aangesproken. 

Daar waar de kunsten zich vermengen ontstaat nieuw leven zou je kunnen zeggen. Er is niet veel nodig om opgedane inspiratie weer te laten resoneren in een nieuwe vorm; voor mij de poëzie. Het hangt zeer nauw met elkaar samen. Dat is een fascinerend iets. 

Stil leven
schilderij van Henk Klop

Zo verschillend zijn mensen, alleen te zien naast elkaar
zolang ze niet bewegen is het een stil leven

De meeste mensen maken veel lawaai in het leven
kunnen niet begrijpen waarom jij geen bloemen draagt

Vele anderen leven alleen als hun bloemen bloeien
voelen niet de vruchten die tegen hen leunen

Bewondering voor de mens in het midden
onbevlekt blauw, gesloten voor nonsens, doorzichtig naar anderen

Allen worden we gedragen door het blanco van de toekomst
het nodigt ons uit om stil leven in beweging te kleuren.

item

Info

tekst

item

Info

tekst