Voor persoonlijk contact:

06 21 28 36 87

achtergrondInfo

Jeugdherinneringen

Zelf heb ik mij destijds ook de vraag gesteld waarom ik het abstract schilderen zo leuk ben gaan vinden. Natuurlijk heeft het te maken met mijn belangstelling voor kunst en abstracte kunst. Daarbij komt ook mijn persoonlijke ontwikkeling die ruimte biedt om open te staan voor andere vormen van beleving. 

Pas later besefte ik dat ik tijdens mijn jeugdjaren al gefascineerd was door kleuren en kleurverhoudingen. Ik kan mij herinneringen dat ik met kleurpotloden lijnverbindingen aanbracht op het papier. Eindeloze schakeringen die volgden zonder dat het persé een figuratief iets moest (gaan) voorstellen. 

Wat ik ook met veel plezier heb gedaan is het schilderen aan de hand van cijfertjes. Tijdens mijn jeugdjaren werd dit als een soort spel voor het eerst aangeboden. Gaandeweg kreeg je steeds grotere en ingewikkelder schilderijen volgens dit cijfertjessysteem. Diverse schilderijen heb ik hiermee gemaakt. 

Intuïtief schilderen

Naast technieken, hulpmiddelen en ander studiemateriaal verdiep ik mij vooral in het intuïtief schilderen. Juist omdat ik abstract bezig wil zijn zonder vooraf bedachte vormen of uitgangspunten. Soms laat ik mij weleens leiden door een beeld maar dan blijft de vraag hoe ik dit abstract kan weergeven.

Intuïtief schilderen zou je kunnen zien als iets wat van binnenuit komt. Mijn gevoel, stemming of zelfs mijn houding t.en opzichte van het doek bepalen hoe ik mijn eerste kleurkeuzes of schilderstreken neerzet. 

Voor mij is dit een fasininerend spel. Vooral omdat het heel spiegelend is naar jezelf. Misschien geef ik er daarom sterk de voorkeur aan dat ik tijdens het schilderen alleen ben. Het is een heel privé en intiem gebeuren wat zich afspeelt tussen mij en het doek. 

Der gesang des Kosmos

Jean Guillou en Gerard Economos

Het is al jaren geleden dat ik een DVD in handen kreeg met de titel: Der Gesang des Kosmos. Het betrof een orgelimprovisatie van de inmiddels overleden Franse organist Jean Guillou waarbij gelijktijdig de abstract schilder Gerard Economos - eveneens overleden -  voorin de kerk op een groot leeg doek aan de slag ging. Beiden inspireerden elkaar. 

Op een of andere wijze heeft mij dit erg aangesproken. Pas veel later ben ik zowel de vrije muziek als de schildertechniek erg gaan waarderen. 

Inspiratiebron

Deze oude live-registratie uit 1999  is lang als een smeulend vuurtje in mijn brein aanwezig geweest. Totdat ik de verbinding in mijzelf zag om het pad van de abstracte schilderkunst op te gaan en het gezang van de kosmos door te geven.